HDBaseT™

Här har vi samlat alla HDBaseT™ produkter men... vad är då HDBaseT™?

HDBaseT™ är en standard för överföring av bild och ljud som förväntas ta över efter HDMI så småningom.

Tekniken kan bära okomprimerad HD-video, audio, 100BaseT Ethernet, upp till 100 watt energi, har stöd för 3D-video och kabellängden kan vara upp till 100 meter lång. Kablage som används för HDBaseT™ är vanliga Cat5e / Cat6 / Cat6a / Cat7 -kablar.

När det gäller HDBaseT och 4K UHD, HDMI 2.0, HDR, 4:4:4 color subsampling och HDCP 2.2 stöd så är det några saker att tänka på.

HDBaseT är egentligen okänsligt och transparent för det som skickas igenom det. Det innebär i sak att alla HDBaseT-produkter kan förmedla dessa signaler, men allting handlar om bandbredd.

4K UHD har som max en bandbredd på 18 Gbit/s och HDBaseT har en maximal bandbredd på 10,2 Gbit/s. Det är också orsaken till att man använder "Chroma subsampling" (4:2:0) när man skall skicka materialet igenom HDBaseT. Med våra nya extenders med AVLC = Adaptive Visually Lossless Compression kan man dock köra alltihopa igenom en HDBaseT-lina. Komprimeringen utförs bara om det är nödvändigt.

En del produkter av äldre serier av HDBaseT-produkter klarar dock inte den höga bandbredden då de är designade för 1080p som maximal upplösning. Därför har vi valt att sortera upp våra produkter för sig, dels de som är designade och byggda för ALLT d.v.s. 4K UHD@60Hz med 4:4:4, HDR mm (18Gbit/s),  4K UHD-material upp till 4:2:0 och utan HDR samt de som är designade och byggda för 1080p-material (dessa klarar även  4K UHD@60Hz med 4:2:0 men kortare avstånd)

Teoretiskt kan dock de äldre produkterna absolut klara att skicka 4K UHD. Allt beror på vad ursprungsmaterialet är. Exempelvis så har en BLU-RAY med 4K en betydligt större bandbredd på sitt material än exempelvis en 4K-ström från exemplevis Netflix. Det beror på att materialet på Netflix är häftigt komprimerat.

Netflix själva rekommenderar en bandbredd på 25 Mbit/s för UHD-material när en UHD-signal i maximalt utförande kan som sagt vara ända upp till 18 Gbit/s.


Det innebär alltså att Netflix har ca 1,4% (25 Mbit/s delat med 18 000 Mbit/s) kvar av ursprungsbandbredden om originalmaterialet var 18Gbit/s. Visserligen en lite galen jämförelse eftersom HDMI-signalen innehåller så mycket mer som inte finns i Netflix ström (HD-ljudformat mm) men det visar ändå att det är stor skillnad på olika 4K UHD-signaler.