HDCP 2.2

Allt du behöver veta om HDCP 2.2

Det nya krypterings-systemet för HD-material i 4K UHD kommer att orsaka en massa problem.

Bakgrund:
När man skulle börja distribuera HD-material på olika sätt, streaming, kabel-tv, marksänd tv, satellit och Blu-Ray så krävde filmbolagen och de som äger rättigheterna till materialet att detta skulle skyddas på vägen från källan till bildvisaren. Detta är grunden för HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection). Ett sofistikerat system som krypterar signalen på vägen och endast tillåter godkända apparater att ta emot och visa materialet. Systemet är avsett att förhindra att man kan kopiera materialet på digital väg.

HDCP har genomgått ett par versionsförändringar genom åren, med det har inte påverkat så mycket då de varit bakåtkompatibla för det mesta.

Så är det INTE med HDCP 2.2.

När det började talas om distribution av det som har kommit att kallas för UHD, 4K för konsumentmarknaden om man så vill (Detta är i och för sig inte är 4K utan 3840x2160 i upplösning) så krävde rättighetsägarna att skyddet skulle bli bättre för att de skulle släppa ut material.

Det är upphovet till HDCP 2.2.

HDCP 2.2 är ett helt nytt system med förfinad teknik och adderade funktioner. Eftersom systemet numera innehåller trådlös överföring har man bland annat lagt till vad man kallar ”locality check”, en funktion som kollar hur långt bort en mottagare (bildvisare) är för att förhindra spridning över det tillåtna avståndet. Enkelt förklarat, du skall inte kunna spela material som din granne kan fånga upp och visa på sin TV.

OBS! Produkterna i bildexemplen är just exempelprodukter, det första vi hittade när vi gjorde våra exempel.

Exempel på en fungerande HDCP 2.2 kedja


HDCP 2.2 i en fungerande kedja.Om alla delar i kedjan har HDCP 2.2 kommer du att ha en fungerande kedja som ger dig tillgång till kommande 4K-material.


Om du däremot blandar in en produkt som INTE har HDCP 2.2 så kommer du att mista möjligheten att se detta. OBSERVERA också att detta gäller alla aktiva produkter i en kedja, även repeaters/förstärkare för HDMI som används om kablarna blir för långa. Även så kallade AKTIVA KABLAR faller under detta då de innehåller ett repeaterchip, och detta måste också vara HDCP 2.2. Detta gäller även extenders som skickar signalerna över exempelvis nätverkskabel och antennkabel. DOCK gäller det INTE extenders med HDBaseT-teknik då de är transparenta för HDCP, d.v.s. de skickar ut det man skickar in i dem.


OBSERVERA att detta inte gäller Matrix Switchar med HDBaseT inbyggt. Då måste själva switch-delen i växeln vara HDCP 2.2 för att det skall fungera.


Alla våra HDMI-produkter är tydligt utmärkta vilka som har HDCP 2.2.Allt detta gör att den 4K TV du köpte för ett år sedan (eller en vecka sedan) eventuellt inte kan spela 4K-material när det väl släpps ut på bred front, troligtvis inte receivern heller. HDCP 2.2 kräver nämligen en obruten kedja hela vägen från källan (source) till bildvisaren (sink). Det innebär att ALLA produkter (aktiva) på vägen måste ha HDCP 2.2. Exempel: Om du har en mediaspelare som har HDCP 2.2 kopplat till en Soundbar som INTE är HDCP 2.2 vidarekopplat till en TV med HDCP 2.2 så kommer du INTE att kunna spela något 4K material.


Exempel på en ICKE fungerande HDCP 2.2 kedja


HDCP 2.2 i en ICKE fungerande kedja.


Så om du känner dig sugen på att vara förberedd för 4K när det väl kommer så undvik fallgropar typ den i exemplet nedan, man har investerat ungefär 100 000 kronor i prylar som klarar 4K med HDCP 2.2 men allt faller på den aktiva kabeln man kopplar mellan receivern och projektorn.


Exempel på en både fungerande och ICKE fungerande HDCP 2.2 kedja


HDCP 2.2 i en fungerande / ICKE fungerande kedja.


Ett sista tillägg är att när man letar efter produkter så är det bra att kolla hur HDCP 2.2 är implementerat i produkterna. Det är INTE ovanligt att endast en av HDMI-ingångarna har detta. Och finns det flera utgångar så är det oftast bara en som har det.


Har du funderingar runt 4K eller HDCP 2.2 är du välkommen att kontakta oss.